22

JAN

18:00

Benečija, tako blizu in tako dalečOsnovni Podatki

22. januar 2020 ob 18:00
Atrij ZRC, Novi trg 2, Ljubljana
Opis

V sredo, 22. januarja, vas ob 18. uri vabimo v Atrij ZRC, kjer bo potekal pogovor o filmu Zgodbe iz kostanjevih gozdov, Benečiji, Benečanih ter nadiškemu narečju, pri katerem bodo sodelovali:

  • Gregor Božič, režiser in scenarist filma Zgodbe iz kostanjevih gozdov,
  • Živa Gruden, ustanoviteljica in dolgoletna vodja Dvojezičnega šolskega središča v Špetru,
  • Janoš Ježovnik, jezikoslovec, Inštitut za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU,
  • Aleksej Kalc, zgodovinar, Inštitut za slovensko izseljenstvo in migracije ZRC SAZU,
  • Donatella Ruttar, snovateljica muzeja Slovensko multimedialno okno v Špetru.

 

Pogovor bo povezoval Ervin Hladnik Milharčič, novinar Dnevnika ter soscenarist dokumentarca Tihotapci identitete (2016), ki govori o življenju na stičišču romanskega in slovenskega sveta.

Benečija je eden od predelov slovenskega etničnega ozemlja, ki ga večina Slovencev slabše pozna. V ospredje so Nadiške doline s svojimi prebivalci stopile lani septembra, ko je na Festivalu slovenskega filma v Portorožu nagrado za najboljši film prejel Gregor Božič s svojimi Zgodbami iz kostanjevih gozdov, ki – čeravno gre za po literarni predlogi preoblikovano in mestoma sanjsko podobo – osvetljujejo življenje v »zapuščenih in pozabljenih krajih«. Zakaj so ti kraji zapuščeni, bo razkril dr. Aleksej Kalc, ki se v okviru Inštituta za slovensko izseljenstvo in migracije ZRC SAZU posveča družbeni, kulturni in politični zgodovini območja s poudarkom na migracijskih temah in problematiki prebivalstva. Donatella Ruttar bo spregovorila o tem, kaj je vodilo do ustanovitve muzeja Slovensko multimedialno okno, ki v Špetru deluje že od leta 2013 ter nosi podnaslov »Krajinski in pripovedni muzej«. O posebnostih nadiškega narečja in vlogi Dvojezičnega šolskega središča pri ohranjanju slovenskega jezika v Benečiji pa bosta spregovorila dr. Janoš Ježovnik, raziskovalec slovenskih narečij v Italiji z Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU, in Živa Gruden, ustanoviteljica in dolgoletna ravnateljica špetrske dvojezične šole.

VABILO