Osnovni podatki
16. februar 2012 ob 18:00
ATRIJ ZRC, Novi trg 2

Organizator
Založba ZRC
Inštitut za slovensko izseljenstvo in migracije
Opis

Tokrat bomo v Atriju ZRC ugotavljali, kakšen pomen ima za razvijanje medkulturnega dialoga besedna ustvarjalnost, zato smo v našo družbo povabili gostje, ki medkulturnost ne le mislijo in živijo, temveč predvsem na različne načine prepletajo in širijo tako s pisano kot govorjeno besedo. Z nami bodo izkušnje iz svojega vsakdanjega osebnega in poklicnega življenja delile gospe, ki medkulturnost mislijo, živijo, ustvarjajo, predvsem pa prepletajo in širijo s pisano in govorjeno besedo: Samanta Baranja, raziskovalka na Pedagoškem inštitutu, članica Romskega akademskega kluba, Dragica Breskvar, samostojna svetovalka za literarno dejavnost na Javnem skladu RS za kulturne dejavnosti, urednica revij Mentor in Paralele, Erica Johnson Debeljak, pisateljica, prevajalka, kolumnistka ter Draga Potočnjak, gledališka in filmska igralka, pisateljica in mentorica dramske igre.

Navdih in iztočnice za pogovor z njimi smo poiskali v knjigah ABC migracij, IN-IN – Življenjske zgodbe o sestavljenih identitetah, Medkulturni odnosi kot aktivno državljanstvo, Zvoki in okusi druge Slovenije, Državljanski dnevnik in Ugrabljena ljubezen, ki smo jih na ZRC izdali v okviru lani jeseni zaključenega projekta »Strokovne podlage, strategije in teoretske tematizacije za izobraževanje za medkulturne odnose ter aktivno državljanstvo«. Z njimi se bomo odpravili na dražljivo iskanje, preverjanje, dograjevanje in sestavljanje identitet, širjenje ozko zamejenih prostorov stereotipnih delitev na mi in oni, govorili o preseganju »kulturne uniformiranosti« in priseganju na »medkulturno interakcijo«, razmišljali o zvokih, okusih in, kot rečeno, tokrat predvsem pisavah druge Slovenije.

Pozorni bomo na to, kako se (tudi) s pomočjo knjige oblikujejo in srečujejo »različne družbene in kulturne krajine, različni pogledi, ideje, želje in prepričanja« ter kako se vzpostavljajo povezave med njimi.

Z gostjami se bosta pogovarjali Metka Lokar in Marijanca Ajša Vižintin.

Vabljeni v našo družbo na prijeten in sproščen medkulturni klepet!

Dogodek bo potekal v organizaciji Založbe ZRC, Knjigarne Azil in Inštituta za slovensko izseljenstvo in migracije ZRC SAZU.