Osnovni podatki
13. maj 2015 ob 18:00
Atrij ZRC SAZU

Organizator
Inštitut za slovensko izseljenstvo in migracije
Opis

 

Inštitut za slovensko izseljenstvo in migracije ZRC SAZU in Knjigarna Azil Vas vabita na predstavitev knjige From Slovenia to Egypt: Aleksandrinke's Trans-Mediterranean Domestic Workers' Migration and National Imagination, ki bo 13. maja 2015 ob 18. uri v Atriju ZRC.

Knjigo bodo predstavili avtorji in avtorice posameznih poglavij skupaj z Društvom žena Prvačine, ki bodo v izvirnih oblačilih in prvački govorici odigrale prizore iz življenja aleksandrink.

V knjigi, ki jo je uredila dr. Mirjam Milharčič Hladnik in je marca 2015 izšla pri založbi Vandenhoeck & Ruprecht v Göttingenu, dvanajst poglavij iz marginalnega kota takratne obubožane in nerazvite Evrope sestavlja kompleksno zgodbo o ženski migraciji na začetku 20. stoletja. Avtorice in avtorji jo prepričljivo povezujejo z modernim pojavom migrantk, ki danes prihajajo z različnih koncev sveta v ta isti, le da razvit in bogat prostor, da bi opravljale enako delo, kot so ga aleksandrinke pred sto leti – plačano gospodinjsko in skrbstveno delo za premožne  družine. Prav zaradi te izjemne aktualnosti »aleksandrinstva« je knjiga relevantna in poučna ne le za domačo, temveč tudi za mednarodno strokovno in znanstveno javnost.

V Društvo žena Prvačine so se povezale ženske različnih generacij z namenom spoštljivega ohranjanja in predstavljanja kulturne, etnološke in kulinarične tradicije aleksandrink in njihovega okolja. Predvsem poudarjajo pogum, veščine, znanje in odločnost svojih prednic, ki so zapustile dom, žrtvovale osebno udobje in srečo, da bi svojim družinam zagotovile boljše življenje. V predstavah, odigranih v izvirni lokalni govorici, so oblečene v obleke, ki so jih aleksandrinke v dvajsetih in tridesetih letih prejšnjega stoletja prinesle iz Egipta.

Vabljeni!

Predstavitev knjige podpira Javna agencija za knjigo RS.