Skip to main content

Uprostorjanje migrantov na mikroravni: Restavracije kot prostori stika

Opis

Projekt želi raziskati družbeno umeščanje migrantov na mikro-ravni, s poudarkom na restavracijah kot institucijah, ki so tako v prteklosti kot sedanjosti omogočale preživetje različnim skupinam migrantov. Migranti so ključen element »etničnih« restavracij, bodisi kot lastniki, delodajalci ali zaposleni. V Sloveniji te restavracije predstavljajo žarišča »super-raznolikosti« v sicer manj raznoliki družbi, zato so idealna mesta za raziskovanje »družabnosti umeščanja« (Glick Schiller in Çağlar 2016). Osrednje raziskovalno vprašanje projekta je, kako restavracija kot institucija na mikro-ravni, na presečišču lokalnih in globalnih mrež, umešča migrante v novo okolje?

Projektna skupina bo analizira ekonomske, družbene, politične in kulturne vidike procesa, v katerem se migranti srečujejo, delajo, družijo in pogajajo z nemigranti skozi delo in življenje v restavraciji ter postopoma postajajo del lokalnih mrež. Ta pristop bistveno odstopa od prevladujočih raziskav v migracijskih študijah, ki obravnavajo vključevanje migrantov skozi pojma integracije in/ali asimilacije v enoten, nacionalni okvir, kar vodi v neustrezno razumevanje vključevanja/izključevanja na mikro ravni vsakdanje izkušnje.

S poglobljenim terenskim raziskovanjem bo projekt: 

  • osvetlil mehanizme umeščanja migrantov na ravni konkretnih vsakodnevnih izkušenj,
  • prispeval k bolj sofisticirani razpravi o vključevanju migrantov in kritično naslovil prevladujoče koncepte vključevanja (npr. integracijo),
  • reflektiral pomen migrantskega dela za gostinsko industrijo na splošno in posebej v Sloveniji.

Poleg tega bo projekt ponudil analizo časovne dinamike procesov umeščanja na mikro ravni, s čimer bo naslovil sovplivanje širših strukturnih pogojev in delovalnosti migrantov v tem procesu.

Izbrane aktivnosti: 

  • 1. kolokvij: Etnične ekonomije: Predavanje Mladena Zobca (Univerza v Gradcu) »Etnična ekonomija v jugoslavanskem socializmu: Slaščičarne in pekarne albanskih migrantov v Sloveniji«)

    17. februar 2025

slika

 

  • 2. kolokvij: Sobivanje (ang. conviviality): Pogovor z dr. Gracio Ting Deng iz Brandeis University, avtorico knjige Chinese Espresso: Contested Race & Convivial Space in Contemporary Italy (Princeton University Press, 2024)

    16. april 2025


Raziskovalni projekt