Uprostorjanje migrantov na mikroravni: Restavracije kot prostori stika
Vodja projekta na ZRC
Doc. dr. Martina Bofulin-
Naslov v izvirniku
Migrants'emplacement at the micro-level: Restaurants as the contact zones
Sodelavci
Dr. Nataša Rogelja Caf, Doc. dr. Jernej Mlekuž, Špela Kastelic, Ana Reberc, Eva Fekonja, Dr. Sanja Cukut Krilić, Doc. dr. Špela Ledinek Lozej, Doc. dr. Maja Veselič-
ID oznaka
J6-60098
-
Trajanje projekta
1. januar 2025–31. december 2027 -
Finančni vir
Javna agencija za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost Republike Slovenije
Projekt želi raziskati družbeno umeščanje migrantov na mikro-ravni, s poudarkom na restavracijah kot institucijah, ki so tako v prteklosti kot sedanjosti omogočale preživetje različnim skupinam migrantov. Migranti so ključen element »etničnih« restavracij, bodisi kot lastniki, delodajalci ali zaposleni. V Sloveniji te restavracije predstavljajo žarišča »super-raznolikosti« v sicer manj raznoliki družbi, zato so idealna mesta za raziskovanje »družabnosti umeščanja« (Glick Schiller in Çağlar 2016). Osrednje raziskovalno vprašanje projekta je, kako restavracija kot institucija na mikro-ravni, na presečišču lokalnih in globalnih mrež, umešča migrante v novo okolje?
Projektna skupina bo analizira ekonomske, družbene, politične in kulturne vidike procesa, v katerem se migranti srečujejo, delajo, družijo in pogajajo z nemigranti skozi delo in življenje v restavraciji ter postopoma postajajo del lokalnih mrež. Ta pristop bistveno odstopa od prevladujočih raziskav v migracijskih študijah, ki obravnavajo vključevanje migrantov skozi pojma integracije in/ali asimilacije v enoten, nacionalni okvir, kar vodi v neustrezno razumevanje vključevanja/izključevanja na mikro ravni vsakdanje izkušnje.
S poglobljenim terenskim raziskovanjem bo projekt:
- osvetlil mehanizme umeščanja migrantov na ravni konkretnih vsakodnevnih izkušenj,
- prispeval k bolj sofisticirani razpravi o vključevanju migrantov in kritično naslovil prevladujoče koncepte vključevanja (npr. integracijo),
- reflektiral pomen migrantskega dela za gostinsko industrijo na splošno in posebej v Sloveniji.
Poleg tega bo projekt ponudil analizo časovne dinamike procesov umeščanja na mikro ravni, s čimer bo naslovil sovplivanje širših strukturnih pogojev in delovalnosti migrantov v tem procesu.
Izbrane aktivnosti:
1. kolokvij: Etnične ekonomije: Predavanje Mladena Zobca (Univerza v Gradcu) »Etnična ekonomija v jugoslavanskem socializmu: Slaščičarne in pekarne albanskih migrantov v Sloveniji«)
17. februar 2025

2. kolokvij: Sobivanje (ang. conviviality): Pogovor z dr. Gracio Ting Deng iz Brandeis University, avtorico knjige Chinese Espresso: Contested Race & Convivial Space in Contemporary Italy (Princeton University Press, 2024)
16. april 2025